Gyulai Almásy-Kastély

Gyulai Almásy-Kastély

2020 december 04

A gyulai Almásy-kastély felújítása az elmúlt évek egyik legnagyobb hazai kulturális örökségvédelmi beruházása volt. Megtiszteltetés, hogy ennek mi is a részesei lehettünk.

19. századi hangulat – modern konyhatechnológia

A Nemzeti Kastélyprogram keretében megvalósult munkálatokba 2020-ban kapcsolódott be Társaságunk. Ekkor került sor a Stefánia-szárny rekonstrukciójára, amelynek részét képezte egy olyan melegítőkonyha kialakítása, amely a későbbiekben főzőkonyhává alakítható.

A megrendelővel folytatott egyeztetések, és a tervezés során nem csak a jelenlegi igényeket, de a vendégkör folyamatos bővülése miatt várható forgalomnövekedést is figyelembe vettük. A konyhának a napi „rutin” mellett a tervezett rendezvények – gasztrotörténeti események, tematikus kóstolók, hazai és külföldi séfek bemutatóinak – kiszolgálására is alkalmasnak kellett lenni. Mégpedig úgy, hogy békésen megférjen egymás mellett a 19. századi hangulat és a modern konyhatechnológia.

Az átgondolt tervezés nem csak a gazdaságos működtetést könnyíti meg, de lehetővé teszi, hogy a későbbiekben a konyha költséghatékonyan legyen átalakítható főzőkonyhává.
 

Tányérmelegentartó asztal

Tányérmelegentartó asztal és saláta hűtő

Középen a tányérmelegentartó asztal, vízfürdős melegentartóval. Balra tőle egy salátahűtő, a jobb oldalán pedig egy Afinox hűtött munkaasztal kapott helyet.

 

A melegítőkonyha különlegessége egy olyan hibrid tányérmelegentartó asztal, amit a hely szűke miatt egyedi kialakításban készítettünk a megrendelőnek. A kihívást az okozta, hogy egy adott fal mentén kellett elférnie a salátahűtőnek, az Afinox hűtött munkaasztalnak, a tányérmelegentartónak és a vízfürdős melegentartónak is. A salátahűtő és az Afinox asztal méreteihez kellett igazodnunk, és a fennmaradó területen alakítottuk ki a hibrid asztalt. A tányérmelegentartót és a vízfürdős melegentartót összevontuk, így tudtunk kialakítani egy jól használható, de mégis helytakarékos elrendezést, ahol a felépítmény minden polca fűthető lett.

A 2020 végén átadott konyhába Tecnoeka kombisütő és Berner indukciós főzőlap is került. A gördülékeny munkát Afinox hűtött munkaasztal, 3 nagykonyhai hűtő, hús- és zöldségelőkészítő helyiség, 2 professzionális mosogatógép, salátahűtő, Expobar kávéfőző és kávédaráló teszi lehetővé. A nagy mennyiségű élelmiszer/alapanyag tárolására hűtőkamrát alakítottunk ki.

Tekintse meg képgalériánkat az elkészült konyháról!