Agrikon-Alfa konyha az Ikeában

Agrikon-Alfa konyha az Ikeában

2017 június 13

Napi 6000 adag étel, több mint 1.000.000 vendég évente. A soroksári IKEA beruházás méltó kihívást jelentett az Agrikon-Alfa hazai és nemzetközi viszonylatban is nagy szakmai tapasztalattal rendelkező csapata számára

 

IKEA Soroksár

A svéd bútorgyártó óriás 2016 nyarán bízta meg az Agrikon-Alfa Kft.-t Közép-Európa legmodernebb, food court szempontjából etalonnak számító koncepciójának megvalósításával.

A soroksári bútoráruházban több konyhatechnológiai szekció került kialakításra. A földszinten a Svéd Shop-on, valamint a Hot-dog és üdítő ital részlegen kívül helyet kaptak a hűtőkamrák, a raktárhelyiségek, illetve a hulladéktároló helyiségek – utóbbiak természetesen a vásárlóktól megfelelő módon elzárt területen. Az emeleti kiemelt szekció két központi része: a professzionális gépekkel felszerelt kávézó, valamint a napi 6000 adag étel elkészítésére alkalmas étterem.

Az étterem meghatározó eleme a 41 méter hosszúságú tálaló pult, amely egyedülálló rendszert képvisel - méretei és kialakítása miatt egyaránt. A hűtők, italhűtők, melegen tartók, illetve a frissen sültek látványkonyhaszerű elkészítésére alkalmas központi pultrész kialakítása és csatlakozási pontjainak kivitelezése nagyfokú pontosságot és figyelmet igényelt.

Billenő tálcás fiók az Ikea étterem kiszolgáló részén

A hűtés- és légtechnika, a magas színvonalú konyhatechnológia, illetve az egyéb gépészet megfelelő működtetéséhez mintegy félszáz pontot kellett megadni. Mindez a betonpadlón keresztül készült el, milliméteres pontossággal a megfelelő pozíciókban.

A tálaló mögött lévő konyha nincs fallal elzárva: a vásárlók az összes munkafolyamatot nyomon követhetik. A berendezések – nyomás alatti főzőüst, kombisütők, automata olajsütők stb. - minden igény kielégítésére alkalmasak, ahogy a napi gyakorlat során ez immár be is bizonyosodott.

A konyha mögött hűtött előkészítő és raktárhelyiségek kerültek kialakításra, fagyasztókamrával egybeépítve. Az energiatakarékos és klímabarát üzemelés érdekében olyan hűtéstechnológiai megoldást kerestünk, amely garantálja a rendszer hatékony működtetését. A hűtőkamrák, illetve a pultokban és a konyhában található hűtő berendezések aggregátorát szakembereink a tetőn helyezték el, több mint 500 fm rézcsőből álló vezetékhálózat kiépítésével. Ennek köszönhetően az aggregátorok nem melegítik a klimatizált vendégteret, így a megfelelő hűtőteljesítmény hatékonyan biztosítható. A rendszer kiválóan vizsgázott 2019-ben, minden idők egyik legforróbb nyarán.

A beruházás alatt kiemelt szempont volt a munkavédelem és a környezetvédelem. Az áruház építése BREEAM környezettudatos épületminősítési rendszer alapján készült.

Tervezőink, fejlesztőink a bútorok és technológiai folyamatok megtervezése során szoros kapcsolatban álltak az IKEA szakértői gárdájával. A megrendelő egyedi elképzelései és igényei mindvégig meghatározó szerepet játszottak, épp úgy, mint a minőség. Kizárólag felső kategóriás gépek és berendezések kerültek beépítésre a konyhatechnológiai szekciókban. Az Agrikon-Alfa által gyártott berendezések a teljes berendezéssor közel 65%-át tették ki - kivétel nélkül speciális kialakítással.

Agrikon-Alfa által biztosított szolgáltatások:

  • Tervezés
  • Gyártás
  • Kiszállítás
  • Helyszíni telepítés
  • Oktatás
  • Szerviz szolgáltatás