UV technológiával szerelt elszívóernyők

Az Agrikon-Alfa Kft. saját fejlesztésű UVC technikával szerelt elszívóernyői PLC vezérléssel.

A hagyományos zsírfogóval felszerelt elszívóernyő esetén a zsírleválasztás hatásfoka sohasem éri el a 100 %-ot. Ezért csak idő kérdése, hogy a szennyeződés felhalmozódjon az elszívórendszerben. Természetesen a lerakódásokat magas idő- és költség-ráfordítással meg lehet szüntetni. A konyha üzemeltetése közben az elszívórendszeren keresztül távozó szagok ellen időszakos megoldás lehet az aktívszenes szűrő, ami azonban csak rövid távon jelent megoldást. Ezeknek a rendszereknek az üzemeltetése, fenntartása költséges. A probléma halmozottan jelentkezik belvárosi, lakótelepi éttermek, konyhák esetén. A lerakódásokból származó tűzveszély sem elhanyagolható.

Az UV-C tisztító rendszer segítségével, az összes konyhai elszívórendszerben a zsírlerakódás tartósan megakadályozható, a munkaterületen és környékén leredukálódnak a kellemetlen szagok. Az UV technológia gazdaságos és környezetbarát alternatívája a konyha elszívórendszerének költséges, kézi tisztításával szemben.


Ajánlatkérés Letölhető dokumentumok
bejelentkezés szükséges

Működési elv

 
UV-elszívó ernyők szerkezeti felépítése

 

Az UV-C szűrővel szerelt elszívóernyők szálcsiszolt rozsdamentes acélból készülnek. Az alkalmazott lemezvastagság 1-1,25 mm.

A konyhákban a főzőszigetről feláramló levegő átáramlik a speciális UV-lámpákon és a beáramló környezeti levegő oxigénjéből az ernyőn belül ózon termelődik. 

A ózon előállításához a berendezés 185 nm hullámhosszúságon kibocsátott sugárzást használ. A szerves anyagok, mint a zsír és illatanyagok folyamatosan „hidegen elégnek” és lebomlanak. Az elszívó csatorna és az elszívóenyők zsírmentesek maradnak, a tűzveszély egyértelműen csökken, a konyhai szagok a távozó levegőben tökéletesen megszűnnek.

A betét különösen alkalmas ott, ahol sok zsírral sütnek, mint pl. Fastfood-éttermek, ázsiai konyhák, vendéglátói konyhák, nagykonyhák, továbbá hal- és húskészítményeket előállító ipari létesítmények.

Az UV-C technológia különböző hullámhosszokon fejti ki hatását:

 

 • 254 nm-nél intenzív baktériumölő hatás. Ekkor a mikroorganizmusok (vírusok, baktériumok, gombák és élesztőgombák) nagy százalékban elpusztulnak. A tisztításkor használatos kemikáliák szükségtelenné válnak.
 • 230 nm alatti hullámhosszon a kémiai kötések felszakadnak.
 • 200 nm alatt az oxigénből ózon keletkezik és ez az oxidációs eljárás a szerves anyagok kötéseit felbontja. Az ózon kapcsolatba lép az elszívott levegő szennyezőanyagaival, átalakítja azokat vízzé (H2O) és széndioxiddá (Co2).

Az UV szűrő használatával járó előnyök

 
 • Környezetszennyezési problémák megszűnnek, a szükséges működési engedélyek könnyebben beszerezhetők
 • Hatékonyan csökken a munkatér mikroorganizmusos szennyezettsége, növekszik a higiéniai tisztaság
 • Minimális üzemeltetési és tisztítási költségek
 • Hatékonyan csökken a tűzkockázat
 • Csökken a szagkibocsátás
 • A teljes elszívórendszer élettartama megnő
 • Magas energia-megtakarítás
 • Könnyen beszerelhető minden Agrikon-Alfa Kft. által gyártott elszívóernyőbe, akár utólagosan is

Az UV-C fénycsövek élettartama 12.000 üzemóra (2,5 év normál üzemeltetés, napi 12 órás használat esetén), melynek leteltével a fénycsövet érdemes kicserélni.
Az UV-C fénycsövet hetente egyszer meg kell tisztítani a lerakódásoktól. A fénycsövet egy normál mosószeres vízbe mártott és kicsavart nedves ruhával kell áttörölni, majd ezt követően szárazra törölni.

UV technológiával szerelt elszívóernyő