Kutyabarát munkahely

Kutyabarát munkahely

2021 április 28

A kutyák csökkentik a munkahelyi stresszt?  Éljenek a kutyabarát munkahelyek!

Egy amerikai tanulmány szerint csökkentheti az alkalmazottak stressz-szintjét, növelheti a munkahelyi morált, ha a dolgozó beviszi a kutyáját a munkahelyre."
2015. április 21., 04:00 Szerző: FZS”

Hogyan vélekedik erről egy szakember?

A kutya kb. 150 ezer évvel ezelőtt szegődött az ember mellé a farkas falkából, s ez alatt a hosszú idő alatt mindenben alkalmazkodott az emberhez, manapság már az etológusok egyöntetű megállapítása szerint a kutya természetes környezete az emberi környezet. Számos kutatás foglalkozik a háziállatok, így a kutya hatásával az emberi jólétre, az emberi egészségre. Ezek egyértelműen megállapítják, hogy a kutya tulajdonosok, a kutyával együtt élők egészségesebbek, kevesebb közöttük a depressziós, kevesebb a magas vérnyomásos, kevesebb gyógyszert szednek és kevesebbet járnak orvoshoz. A kutyával egy lakásban élő gyermekek között kevesebb az allergiás és erősebb az immunrendszerük.

A kutya puszta jelenléte számos hormon termelését indítja el a szervezetben. így pl. már akár egy idegen kutya megpillantásakor megindul az oxitocin termelés, mind az ember, mind a kutya szervezetében. Ez a hormon nem csak a születésnél játszik szerepet, hanem fokozza a bizalmat és csökkenti a félelemérzetet és kifejezett stresszoldó hatása is van. Ezen hatások kifejezettebbé válnak a saját kutyánk esetében.
A kutya jelenléte oldja a stresszt akkor is, ha idegen kutyával vagyunk együtt. A kutyával való együttlét esetén a kortizol (stressz hormon) szint alacsonyabb a szervezetben. Mérhető, hogy a kutya „látogatása”, a vele való együttlét jobban mérsékli a szervezet stressz hormon szintjét, mint a legjobb barát látogatása. Vajon miért? A kutya egészen biztos, hogy feltétel nélküli szeretettel és bizalommal viszonyul a gazdája felé.

A WHO adatai szerint az egészségben eltöltött évek számának csökkenéséhez vezető okok között az első helyen áll a fejlett országokban az depresszió. 1990-2013 közt a depresszió gyakorisága 53%- al nőtt, Magyarországon a munkaképesség csökkenésének harmadik leggyakoribb oka.Az emberi test és idegrendszer működése a természetes környezetre van optimalizálva és alkalmazkodó képessége nem tudja követni a technológia rohamos fejlődését. A természetes környezethez való genetikai kötöttségünk sokkal nagyobb, mint korábban gondoltuk.A kutyák könnyen szocializálhatóak, igénylik a foglalkozást szeretnek tanulni, értik az emberi testbeszédet, képesek 24 órában az ember szolgálatába állni. Ezek a tulajdonságok teszik alkalmassá őket pl. a segítő kutya feladatainak ellátására is.

A segítő kutyákkal végzett munkánk során szerzett tapasztalatok alapján is mondható, hogy a kutya egyértelműen pozitív hatással lehet az emberek érzelmi állapotára, segíthet a nyugodt tanulásban, munkavégzésben. A kutya jelenlétének nagy szerepe van a kapcsolatteremtésben, a közösségépítés erősítésében és az integrációban, kiváló hatása van a konfliktuskezelésre és nem utolsó sorban kiváló lehetőség a munkahelyi „kiégés” szindróma megelőzésében is.

Mindezek alapján üdvözlendő és érthető azon munkahelyek törekvése, ahol a saját jól nevelt kutyákat beengedik a munkahelyre, természetesen, ahol ez a munka körülményeket is figyelembe véve megoldható és ahol az állat szükségletei is kielégíthetőek a nap folyamán.A felelős állattartó kutyatulajdonosok a szabályok betartása mellett vihetik be a munkahelyre a kutyájukat. Figyelembe kell venni és tiszteletben tartaniuk azt is, hogy nem mindenki rajong értük. A gazdának gondoskodnia kell arról, hogy a kutya jól szocializált legyen és ne zavarjon másokat. Erre legjobb lehetőség a kutya iskoláztatása egy megfelelő kutyaiskolában.
 

Kutyabarát munkahelyként mindezekről megkérdeztük azon kollégáinkat, akik rendszeresen a kutyáik társaságában töltik el a munkanapjaikat az Agrikon-Alfa Kft-nél:

 

„Kutyám nevelését és szocializációját a kezdetek óta szem előtt tartottam. Kutyaiskola és az agility mellett a közös munkanapok is nagyon fontossá váltak mindkettőnk számára. Amikor együtt vagyunk az irodában, nem csak neki egy plusz örömforrás, hanem nekem is. Jelenléte más kollégákat is felvidít és akár pár percre is, de kizökkenti őket a szürke hétköznapok monotonitásából. Ezért nagyon boldog vagyok, hogy a nyugati trendhez hasonlóan az Agrikon-Alfa Kft. is egy kutyabarát munkahely."
 

Kutya irodai környezetben

Kutya egy irodai fotelben

 

„Mit is mondhatnék? A kutya legtöbbször összehozza az embereket, egy kis mosolyt csal a kollégák arcára a stresszes munkanapokban. Emellett az is jó érzés, hogy nem kell azon aggódni, hogy mit csinál egész nap egyedül otthon a kutya. Kell-e új locsolórendszert, cipőt venni?”

"Már a munkahelyre való elindulással kezdődik a Beni (céges) rituálé. Minden olyan összekészítése, amire Benitonak egy nap szüksége lehet, játékok, ennivaló, jutifalat. Majd reggel, amikor látja, hogy felszerelkezve elindulunk és bekerül a kis ülése az autóba, már sejti, hogy milyen jó kis nap vár rá. Bent az irodában izgatottan várja a kollégák érkezését, megjegyzem, nem kell sokat várakoznia. Tudja, hogy egy kis játék, dögönyözés és körberajongás mellett természetesen pár jutalomfalat is jár neki. Amellett, hogy milyen jót tesz neki az emberekkel való kapcsolat, jó látni, hogy a mindennapi feszültségből képes a maga kis bohókás viselkedésével bárkit felvidítani. Az, hogy az én napomat mennyire feldobja, az nem is lehet kérdés. Amikor már kifárasztotta magát, hulla fáradtan elvonszolja magát a lábamhoz és szépen oda fekszik. Egy percen belül már hangos horkolásba is kezd. Néha felkel szétnézni, hogy minden rendben van-e, majd odaül mellém és nagy szemekkel figyel. Ilyenkor tudom, hogy nincs alternatíva, Beni percek jönnek. Vagy játszunk kicsit, vagy az ölembe ül. Mondjuk ennek az a vége, hogy hatalmas „rendrakásba” akar kezdeni az asztalon, vagy amikor erről a tervéről letesz, mesterfodrásznak képzeli magát és szeretné megigazítani a hajamat. Ilyenkor mindig kiszakít a munka világából, megnyugtat. Majd mikor látja, hogy mindent megtett az én szórakoztatásomért, már folytatja is a szundikálást, én pedig új erőre kapva vetem bele magam a munkába.”

 

Véleményünk szerint a leírtak jól példázzák, hogy milyen pozitívumokkal rendelkezik, ha a négylábú barátaink is részt vehetnek a gazdák dolgos mindennapjában. Reméljük, hogy az idő előrehaladtával egyre gyakoribb lesz, hogy a kiskedvencek az egész napot a gazdájukkal tölthetik és növekedni fog a kutyabarát munkahelyek száma.

 

Sok-sok mosolyt csalni az emberek arcára, ezzel a mi lelkünk is csak egyre jobban gazdagodik.

KUTYÁVAL EGY MOSOLYÉRT ALAPÍTVÁNY célja, a kutyás terápiát minél szélesebb körben elterjeszteni, az állatasszisztált terápia ezen formáját minél több gyermek fejlesztéséhez elérhetővé tenni, a pszichésen vagy fizikailag hátrányos helyzetű emberek állapotának, életminőségét javítani a segítő kutyák szerepének felhasználásával. Pszichológusok, etológusok megfigyelték és tanulmányozták, hogy a kutya és más házi állatok hozzásegíthetik az embereket életminőségük javításához, egészségük helyreállításához.

A terápiás kutyák alkalmazása jótékonyan hat a gyermekek érzelmi fejlődésére. A kutya segítségével könnyebben alakítható ki személyes kapcsolat olyan emberekkel is, akik bizonyos betegségek miatt nehezebben lépnek kapcsolatba embertársaikkal vagy akár a terápiás szakemberrel.

2011 óta a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány vizsgázott kutya-felvezető párosai rendszeresen tartanak pedagógusokkal együttműködve fejlesztő órákat Speciális Iskolákban, segítjük kisiskolások tanulását, egészséges és beteg gyerekeknek tartunk kutyás foglalkozásokat, kórházi betegek gyógyulását segítjük, idősek napjait tesszük vidámabbá.

Szeretnénk megszervezni, megteremteni a hosszú távú terápiás munka feltételeit minél több felvezető-kutya párosnak, és így minél több gyerek és felnőtt számára elérhetővé tenni ezt a lehetőséget.

dr. Juharos Ágota
radiológus főorvos
Habilitációs kutyakiképző
Terápiás kutyák felvezetője
Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány Titkára

www.kutyavalegymosolyert.hu
https://www.facebook.com/kutyasterapiakecskemet
https://www.facebook.com/kutyavalegymosolyert

Kutyával egy mosolyért Alapítvány

 

Amennyiben érdekesnek találta a leírtakat és nem rendelkezett még adója 1% -val, támogassa az alapítvány munkáját, hogy minél több mosolyt tudjanak csalni az emberek arcára. (18279166-1-03)