Hogyan ne tervezzünk nagykonyhát – Kiállási rajzok és a valóság

Hogyan ne tervezzünk nagykonyhát – Kiállási rajzok és a valóság

2021 május 04


Egy jól használható konyha kulcsa a konyhatechnológiai terv és ennek alapján készülő, elektromos és gépész csatlakozási pontokat tartalmazó kiállásterv. Cégünk megfelelő tudással, több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a konyhák tervezésében és kivitelezésében, így Önnek a legoptimálisabb tervet készítjük el, ezáltal a konyhája a lehető leghatékonyabban tud üzemelni.

Nagykonyha kiállási rajza

A konyhatechnológiai berendezések bekötésének, beüzemelésének és jól használhatóságának alapja, a jól kialakított elektromos és gépész csatlakozási pontok.

Miután elkészítettük a kiállásterveket, folyamatosan egyeztetünk a szakágak képviselőivel és helyszíni bejárások alkalmával ellenőrizzük a csatlakozási pontok meglétét, helyzetét és típusát.

Volt olyan eset, hogy a konyhatechnológiai berendezéseknek szükséges kiállásokat is a gépész és elektromos szakemberekre bízta a megrendelő anélkül, hogy cégünkkel egyeztetett volna. Sok esetben a csatlakozási pontok kialakításánál nagyon pontatlanul kezelik a tervünkön jelölteket és a valóság lényegesen eltér a tervrajztól.

Kiállási rajz és kiállási hibák nagykonyhában

2019-ben egy gyártó nagyvállalat egyik telephelyén telepítettünk új konyhát és az első helyszíni bejárásunk alkalmával láttuk, hogy már kialakították az elektromos és gépész kiállásokat anélkül, hogy velünk egyeztettek volna. Az elektromos gépek fölé helyezték el a tiltókapcsolókat, ami balesetveszélyes, az ételfőző üstnek nem alakítottak ki lágyvíz csatlakozást, ami nélkül a gép tönkre mehet, a vízfürdős melegentartók padló kiállásai nem a berendezés alá estek, a mosogatógép (gravitációs vízleeresztéssel) csatorna csatlakozása túl magasan volt, így a mosogatógépből a víz nem folyt volna le, az elszívóernyő világításának nem készült elektromos kiállás és több gépész csatlakozási pont sem a megfelelő helyen volt.
 

Nagykonyhai kiállások és hibáik
 

 

 

Természetesen megbeszéltük a megrendelővel, hogy melyik kiállás esetében tudjuk megoldani a bekötést, de itt sajnos a legtöbb esetben a kiállások módosítására volt szükség.

Készítettünk egy új elektromos és gépész kiállás tervet a megrendelő részére, figyelembe véve az elkészült csatlakozási pontokat, hogy a lehető legkisebb módosításokat keljen végrehajtani. De a megrendelőnek sajnos így is nagy költségébe került végrehajtani a módosításokat, amit könnyen elkerülhetett volna, ha nem bízza ezt az elektromos, illetve gépész szakemberekre és addig nem kezdik el kialakítani a kiállásokat, mielőtt egyeztetnek az Agrikon-Alfa Kft. szakembereivel. Ahogy megérkezett hozzánk a projekt megrendelése, azonnal tartottunk helyszíni bejárást, de akkorra már kialakították az említett kiállásokat. Ez nem csak a megrendelőnek, hanem cégünknek is plusz munkát és költséget eredményezett.

 

Kiállások nagykonyhai környezetben

Természetesen ilyen problémák esetében megvizsgáljuk, hogy mi a legköltséghatékonyabb megoldás a megrendelőnek. Bizonyos esetekben nem a kiállások módosítása a legjobb megoldás a költség és a határidő szempontjából:

  • nem a kért helyen van a kiállás, de más fajta bekötési móddal megoldható;
  • van, amikor például egy kihagyott lágyvíz kiállás esetében olcsóbb megoldás egy vízlágyító megvásárlása, mint a lágyvíz átcsövezése;
  • a mosogatógépbe ürítő szivattyú vásárlása a csatorna kiállás módosítása helyett; berendezés kialakításának módosítása a gyártás folyamán a kiállások módosítása helyett, ha lehetséges.

Mivel a legtöbb berendezést az Agrikon-Alfa Kft. gyártja, így azonnali információnk van a gyártás ütemezéséről és módosításának lehetőségeiről: berendezés tervezésének vagy gyártásának megállítása és javaslattétel a módosításra az idő és költség szempontjából.

Az elektromos és gépész kiállások nem megfelelő kialakítása esetén, az Agrikon-Alfa Kft. megoldási javaslatokat tesz, figyelembe véve, hogy a módosítások ne legyenek hatással a balesetvédelemre, a konyha használhatóságára vagy a hatósági előírásokra.


A legköltséghatékonyabb mód mindig, ha időben egyeztetnek az Agrikon-Alfa Kft. tervezésben, gyártásban és beüzemelésben is tapasztalt szakembereivel az elektromos és gépész kiállásokkal kapcsolatban!


Ugyanettől a megrendelőtől 2020-ban egy 1200 adagos konyhára kaptunk megrendelést és az előző projektből okulva már a kezdetektől kérték a szakértésünket az elektromos és gépész kiállásokkal kapcsolatban is. Már a beruházás első lépésekor elkészítettük a kiállásokat tartalmazó tervrajzokat, elküldtük azokat a megrendelőnek és egyeztettük a szakágak képviselőivel.

A helyszínen is folyamatosan egyeztettük és ellenőriztük a kiállásokat, aminek eredménye, hogy a megfelelő típusú csatlakozási pontok és padlóösszefolyók kerültek kialakításra a kívánt helyre és időre, így a megrendelő költséget, időt és munkát takarított meg. Ennek köszönhetően a mi szakembereink könnyen és gyorsan kötötték, valamint üzemelték be a berendezéseket, így egy tökéletesen használható konyhát adtunk át a megrendelőnek.